Деркач (Crex crex)


Деркач – невеликий птах, трохи більший за дрозда.
Його улюблені місця – вологі луки з пишною травою, чагарниками, осокові болота та лісові поруби.
Птах активний переважно вночі і дуже потайний.
Побачити його досить складно, проте можна легко впізнати за характерним голосом, який подає переважно в сутінках і вночі.
Це дуже крикливий птах, крик чути досить далеко — до 1 км й більше.
Самець невпинно кричить, охороняючи територію і приваблюючи самку.
Птах, що кричить, витягає шию вперед та час від часу повертає її у різні боки.
Полюбляє густу траву, в якій можна сховатись.
Гніздо  деркача являє собою невеличку ямку на землі, під кущем, вистелену травинками, кладка складається з 7-12 плямистих блідо-голубих яєць з бурими цятками, насиджує самиця протягом 16-19 діб.
При наближенні людини до останнього сидить в траві, злітаючи прямо з-під ніг.
При перельотах летять низько над землею.
Оскільки птах живиться переважно комахами, він знищує величезну кількість тих видів, які завдають шкоди сільському господарству.
При достатній своїй чисельності птахи можуть суттєво зменшити кількість сарани, довгоносиків, хрущів, тощо.
Вид перебуває під охороною Бернської (додаток 2) конвенції, Директиви Європейського союзу щодо охорони диких птахів (CEE 1) та до переліку видів, що знаходяться під опікою Європейського товариства охорони навколишнього середовища (SPEC 1).
Детальніше:  http://pernatidruzi.org.ua/derkach_crex_crex.html
Також, пропонуємо прочитати цікаву розповідь про деркача від авторки фото Оксани Ралдугіної: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1831544726994805&id=100004178867784
Проєкт «Бьордвочінг – це круто» реалізується Ківерцівським НПП «Цуманська пуща» у партнерстві з громадською організацією «Чисте довкілля Волині» завдяки підтримці в рамках конкурсу грантів за проєктом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», який впроваджується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.



Догори